מפות אנתרופומורפיות ומפת ארץ הקודש כדמות האדם

פרק 8 – מפות אנתרופומורפיות של ארץ ישראל

 

ארץ ישראל זכתה לרצף התיעוד הכרטוגרפי הממושך ביותר בהיסטוריה. סקירת מפות ארץ הקודש מראה כי הכרטוגרפים התמקדו בכיוון אחד: מאמץ לדייק ככל האפשר בתיאור פני הנוף. המאמץ זכה להצלחה חלקית בסוף העת העתיקה, באמצעות הכרטוגרף פטולמי [87-150 לספירה]. בימי הביניים חלה נסיגה ממושכת. בעת החדשה חזרו הכרטוגרפים לפקוד את הארץ בתדירות רבה, והצליחו להוציא מתחת ידם מפות מדויקות יותר ויותר. המפה הסבירה הראשונה של הארץ נוצרה רק במאה ה-19.

 

מפת המזרח הקרוב של מונסטר, ששורטטה על פי פטולמי

במפת המזרח הקרוב של מונסטר, ששורטטה על פי פטולמי, חצי האי סיני כמעט ואינו קיים

 

 מפת מסעו של הצייר רוברטס בארץ הקודש – 1849

 מפת מסעו של הצייר רוברטס בארץ הקודש – 1849

 

המפות שמשו בחלקן כלי עזר להבנת סיפורי התנ''ך, המשופע בציוני מקום גיאוגרפיים.

 

במקורות היהדות  קיימים שרטוטים בודדים בלבד של מפת ארץ ישראל. רש''י צייר במאה ה-11 את הארץ כריבוע פשוט בו מסומנים בעיקר הגבולות. הוא התחיל בכך מסורת שרטוט שנמשכה עד הגאון מוילנה בסוף המאה ה-18. המפות מושגיות ומבטאות אמונה מופשטת.

 

הגאון מוילנה – חלוקת ארץ ישראל לגבולותיה - 1802

 

המפה האנתרופומורפית הראשונה בה משולבת ארץ ישראל היא מפת ה-T-O. ירושלים נמצאת במרכז מפה מושגית זאת. ממפות אלה התפתחה מפת אבסטורף, שבה ירושלים היא טבור ישו הנוצרי. הניגוד הבולט  בין המרובע היהודי לעיגול הנוצרי הוא משל למחלוקות בין דתות אלה.

 

מפת T-O סכמטית

מפת T-O סכמטית

 

היינריך בונטינג [1545-1606], בן דורם של מרקאטור ומונסטר, היה כרטוגרף שכלל מפות אנתרופומורפיות במסגרת אטלס מדעי בן 12 מפות: "מסעות על פי כתבי הקודש". האטלס הודפס לראשונה בשנת 1581 וזכה ליותר מ-60 מהדורות עד סוף המאה ה-18. באטלס  מתפרסמות לצד המפות הרגילות גם שלוש מפות אנתרופומורפיות: הראשונה מתארת את העולם כעלה תלתן, השנייה מתארת את יבשת אירופה כאישה, והשלישית מתארת את המזרח הקרוב כסוס פגאסוס. בציור זה ראש הסוס נמצא באנטוליה, החזה בארץ ישראל ממערב לירדן והרגליים בחצי האי סיני.

 

בונטינג - המזרח הקרוב כפגאסוס [פרט]

בונטינג - המזרח הקרוב כפגאסוס [פרט]- המאה ה-16

 

בדיקה במנועי החיפוש באינטרנט גילתה שתי מפות אנתרופומורפיות חדשות של ארץ ישראל.

'הנביא אליהו'  שצייר את מפת אירופה בדמות אדם שראשו הוא גרמניה, צייר גם את ארץ ישראל בדמות איבר מין זיכרי.

 

ארץ ישראל כאיבר המין הזכרי

 

הצייר של מפות מדינות העולם לצביעה לילדים, צייר את ישראל בדמות אדם דתי.

 

דף צביעה של ישראל

דף צביעה של ישראל

 

בתיקשורת הישראלית לא ידועות כמעט קריקטורות עם מפות אנתרופומורפיות של ארץ ישראל. אחת הבודדות היא קריקטורה של המועצה הלאומית למניעת תאונות.

 

קריקטורה שהודפסה על גבי שקית סוכר

קריקטורה שהודפסה על גבי שקית סוכר

 

בעולם הערבי מרובות מאד הקריקטורות העוסקות בסכסוך הישראלי–פלשתיני מנקודת מבט עוינת לישראל. אחדות מקריקטורות השנים האחרונות מתארות את מדינת ישראל כחפץ.

 

2004 - ישראל בדמות כאפיה

2004 - ישראל בדמות כאפיה

 

2005 - ישראל בדמות ספסל

2005 - ישראל בדמות ספסל

 

2004 – ישראל כחרב

2004 – ישראל כחרב

 

המפה האנתרופומורפית של ארץ הקודש, אשר נוצרה על ידי כותב מאמר זה, היא ברמת האנשה ורמת מיתאם עם פני השטח גבוהים ביותר. המפה מבוססת על השוואות רבות בין מודלים אנטומיים לתצלומי אוויר, וכן על סיפורי התנ''ך וארץ ישראל.

 

דמות האדם של ארץ ישראל - אנימציה

דמות האדם של ארץ ישראל – 2007

 

 

סיכום

 

האנתרופומורפיזם, שהוא מתן תכונות ומראה אנושיים לחפצים דוממים ובעלי חיים, רווח מאד בתרבויות העולם כאמצעי ביטוי.  במסגרת כל האמונות הדתיות הידועות משתמשים בעיקרון זה ברמה היומיומית. התפתחות טכנולוגיות המחשוב והרובוטיקה מחייבות שימוש הולך וגובר באנתרופומורפיזם, לצורך ייעול הקשר בין המכונה לאדם.

 

הפופולאריות הרבה של האנתרופומורפיזם נשענת על היות גוף האדם מוקד תשומת לב מרכזי לטיפוח, תזונה ובריאות. גוף האדם הוא עולם בזעיר אנפין בו משתקף העולם הגדול מחוץ לו. לכן קיים שיתוף פעולה היסטורי בין אנשי הרפואה לאמנים לצורך המחשת האנטומיה באמצעים הגראפיים ובסגנונות האמנותיים המתקדמים ביותר, גם על חשבון התיאור המדעי הטהור.

 

באמנות עצמה קיימת חירות רבה הרבה יותר מבחינת חופש היצירה. כל יצירת אמנות איכותית המשלבת בני אדם בנוף היא בו זמנית תיאור נופי של גוף האדם והאנשת פני הנוף. האמן מאחד ברוחו בין שניהם. התפתחות הסגנונות האמנותיים מאפשרת הצגה נועזת של קשר מוצהר זה.

 

מפות מהוות אמצעי רבי השפעה להעברת מסרים באמצעות סמלים תלויי תרבות. מפות עתיקות רבות ייצגו תמצית חזותית של הידע עם תפיסת העולם של יוצריהן. למרות שהמיפוי המדעי המודרני נעזר באמצעי מדידה משוכללים, הוא עודנו נתון לציווי של עיצוב אסטתי. גם מפות מדויקות מייצגות על כורחן נקודת מבט פרשנית ומגמתית.

 

המפות האנתרופומורפית המוקדמות הן מפות הכוכבים המזוהות עם היקום כולו, ומפות העולם של ראשית הנצרות. מהן התפתחו בהדרגה מפות אנתרופומורפיות של יבשות ומדינות בודדות. אטלסים של מפות אלה זכו להצלחה רבה. קריקטורות פוליטיות מעוצבות לעיתים כמפות אנתרופומורפיות.

 

ארץ ישראל, למרות היותה נושא כרטוגרפי מועדף, לא זכתה למפה אנתרופומורפית ראויה עד היום. מדינת ישראל מתוארת תכופות כדימוי אנתרופומורפי נלעג בקריקטורות העיתונות הערבית. מפת ארץ הקודש בדמות האדם מציגה תפישת עולם מקורית, אשר עשויה למלא את החלל הקיים בתחומים רבים.

 

 

 

פרק 7 – מפות אנתרופומורפיות בתיקשורת                    תוכן העניינים

 

מפת ארץ הקודש  בדמות האדם

 

 

 

תרומה