מפות אנתרופומורפיות ומפת ארץ הקודש כדמות האדם

פרק 1 - המושג אנתרופומורפיזם

 

 

אנתרופומורפיזם, או האנשה, הוא הענקת תכונות אנושיות לחפצים דוממים, חיות, כוחות טבע וכדומה. מקור המילה הוא מיוונית ופירושה: 'צורת-אדם'.

 

האמונה הדתית העכשווית רואה, באופן כללי, כבלתי נכון לתאר את אלוהי היהדות, הנצרות והאיסלאם כאנושיים. האלוהים מופשט בהן בצורתו ובתכונותיו. למרות זאת, קשה ביותר לאדם הממוצע לתאר את האלוהים ללא מסגרת אנתרופומורפית. ראוי לציין גם כי סיפור הבריאה התנכ''י מתאר כי האלוהים ברא את האדם בצלמו.

 

מיכלאנג'לו – אלוהים בורא את האדם – הקפלה הסיסטינית – המאה ה-16

 

דתות שונות עסקו כמעט לחלוטין באלוהויות אנתרופומורפיות אשר היו בעלות תכונות אנוש כקנאה, שנאה ואהבה. האלים במיתולוגיה היוונית כדוגמת זאוס ואפולו תוארו כצורות אנוש.

 

זאוס ורעייתו הרה

 

האנתרופומורפיזם קיים גם בדת ההודית, כעשרת הדמויות שהן התגלמות האל וישנו.

 

האל ההודי וישנו

 

בעלי-חיים מואנשים נפוצים מאד בדתות תושבי אמריקה הקדומים. השתמשו בהם כדי לתאר עקרונות חיים שונים.

 

ציפור יונק-דבש בגודל כמאה מטר שצוירה על פני מישור הנאסקה בפרו

 

באמונות אלטרנטיביות בולטת חשיבות ההאנשה דרך יצירת דמויות דמיוניות שהן התגלמות של הפשטה, כדוגמת ארבעת פרשי האפוקליפסה.

 

ארבעת פרשי האפוקליפסה

 

נייל גיימן, בסדרת הקומיקס 'סנדמן', האניש  את שבעת היבטי הקיום, המכונים האין-סופיים: גורל, מוות, חלום, הרס, תשוקה, ייאוש, הזיה.

 

דמות הגורל בסדרת הקומיקס 'סנדמן'

 

ההאנשה מקובלת מאד בספרות, במיוחד בספרי ילדים. דוגמאות הן: משלי איסופוס, 'חוות החיות' מאת ג'ורג' אורוול, ספרי ביאטריס פוטר ולואיס קרול והספר 'הרוח בערבי הנחל' מאת קנת גראהאם.

 

מר קרפד וחבריו מ'הרוח בערבי הנחל'

 

חלק מרכזי מזמן הילדים מוקדש לצפייה בסרטים מצוירים, בהם נפוצה מאד האנשת בעלי חיים. לרוב משתמשים בהם כדי לתאר דמויות סטריאוטיפיות, הממחישות את התכונות שהמחבר יעד להן, בשילוב הומור. דמויות מיקי מאוז, קרמיט הצפרדע, באגס באני וכו', הם עבור הילדים גיבורי חיקוי משמעותיים המסייעים בהבנת המותר והאסור בעולמנו.

 

תמונה קבוצתית של גיבורי אולפני דיסניי

 

בחיי היומיום נפוצה מאד החשיבה אודות עצמים בודדים כבעלי תכונות כמו-אנושיות, למרות שמעטים האנשים החושבים כי לדבר יש משמעות אמיתית. דוגמאות הן כינוי המכונית בשם, או התחננות בפני מכונה שתתחיל לעבוד. ההתקדמות באינטליגנציה המלאכותית עשויה לגרום לחולשת אנוש זאת להפוך לתופעה משמעותית, בפרט כאשר המחשבים יתחילו לפעול על פי הוראות בשפת הדיבור. נוסף לכך, המחשבים המתקדמים מסוגלים להציג התנהגויות אנושיות ספציפיות, כדוגמת למידה משגיאות או ציפיה לקליטת מידע מסוים, משחק בשח או משחקים אחרים הדורשים כישרון ויכולת אנושיים, וכמובן שיהיו בעתיד גם רובוטים בצורת בני-אדם.

 

דיאלוג עם המחשב – קריקטורה מאת רנדי גלסברגן

 

באמנות הדיבור, ההאנשה היא סוג של מליצה מקובלת המקובלת כדי ליצור רושם רגשי. דוגמאות הן: חיק האדמה, יללת הרוח.

 

על פי תורת ההיגיון, השימוש בקריקטורות אנתרופומורפיות או יחוס תכונות אנושיות למושגים מופשטים או דוממים מוגדר: סברה מופרכת פאתטית.

 

 

 

ביבליוגרפיה:

Anthropomorphism - From Wikipedia, the free encyclopedia

 

 

 

תוכן העניינים                              פרק 2 – אנטומיה דימיונית

 

מפת ארץ הקודש  בדמות האדם